Pintér Zoltán - jazz

Az Év Fiatal Jazz-zenésze

A zongorázás, és az oktatás mellett elhatározta, hogy aktívan is részt kíván venni a hazai jazzélet népszerűsítésében és formálásában. Erre nagyon jó lehetőséget adott, amikor 2015-ben beválasztották a Magyar Jazz Szövetség Elnökségébe.

A fő projectje 2015 őszén kezdődött el, Az év fiatal jazz-zenésze. Egy tehetségkutató verseny pályázati kiírásával, ami azóta minden évben megrendezésre kerül a Magyar Jazz Szövetség támoga. A verseny szeretne megfelelni a jazz tradícióinak, a modern kor kihívásainak, de a verseny arra is törekszik, hogy más legyen, mint a hasonló tehetségkutató versenyek. Ez a tehetségkutató verseny olyan fiatal jazz-zenészeknek lett megalkotva, akik a pályájuk elején vannak, 25 év alattiak és elkötelezettek a jazz műfaja iránt. A verseny ideje alatt közép, vagy felsőfokú jazz zenét oktató intézmény hallgatója. Ez az intézmény ajánlást ad a hallgatója számára a versenyben való részvételre. A nyertesek iskolái is elismerésben részesülnek. A verseny lebonyolítása két részben történik. Elsőként a jelentkezők egy 10-15 perces videót töltenek fel a youtuberra. Ezek alapján a Magyar Jazz Szövetség 7 főből álló elnöksége választ ki 6-8 olyan jelentkezőt, akik a nyilvános döntőben részt vehetnek, aminek minden évben a Budapest Jazz Club ad otthont. A döntőben két díj talál gazdára. Az egyik elnyerhető díj a közönségdíj, amit a közönségszavazatok alapján lehet elnyerni. A másik díj a szakmai zsúri díja. A verseny ezen része jelentősen eltér minden más versenyhez képest. A zsűri maga is részt vállal a versenyen mint közreműködő zenész, ezért valóban képes szakmai szemmel figyelni a versenyzőket.

A zsűri három tagja: Bágyi Balázs – dob, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Elek István – szaxofon, Szabó Gábor díjas szaxofon művész, Pintér Zoltán – zongora, jazz-zongoraművész, zenetanár, a verseny ötletgazdája, egyben a zsűri elnöke.

A Zsűri
Elek István, Pintér Zoltán, Bágyi Balázs

A verseny győztesei egy éven keresztül egy mentorálási programban vesznek részt. A zsűrivel együtt számos klub, és fesztiválokon vehetnek részt. A fiatalok belepillanthatnak a jövőjükbe, bekerülnek a mélyvízbe. Számos kiváló bőgőssel egészült már ki a zenekar: Orbán György, Lakatos „Pecek” Krisztián, Oláh Péter.

Lehetőséget kapnak, mint győztesek bemutatkozni különböző médiákban. Több vidéki koncert is szervezésre kerül. A Magyar Jazz Szövetség támogatja őket a Lamantin jazz táborba jutását, de több koncert kerül szervezésre, vagy ajánlásra a győztesek saját zenekaraival is.

A nyertesek:

 1. I. Az év fiatal jazz-zenésze – 2016.
  • Szakmai zsűri díjának a nyertese: Oláh Krisztián – zongora
  • Közönség díj nyertese: Varga Balázs – gitár
 1. II. Az év fiatal jazz-zenésze – 2017.
  • Szakmai zsűri díjának a nyertese: Rafael Mário – zongora
  • Közönség díj nyertese: Raboczki Balázs – szaxofon
 1. III. Az év fiatal jazz-zenésze – 2018.
  • Szakmai zsűri díjának a nyertese: Farkas Zsolt – ének
  • Közönség díj nyertese: Richter Ambrus – dob
 1. IV. Az év fiatal jazz-zenésze – 2019.
  • Szakmai zsűri díjának a nyertese: Hász Eszter – ének
  • Közönség díj nyertese: Sebestyén Patrik – trombita